Признанија за особен придонес и развој на сестринството

Унијата на ЗМСТАС предводени од здружението на медицински сестри, техничари, акушерки и стоматолошки сестри „За нас“, на традиционалната свечена академија по повод меѓународната недела на сестринството и оваа година додели плакети, благодарници и пофалници за луѓето кои дадоа особен придонес за развој на сестринството во Република Северна Македонија.

Плакети:

 • Здружение Нефрон за бубрежно болни граѓани
 • ЈЗУ ГОБ “8ми Септември”
 • Интензивна нега при ЈЗУ Универзитетска клиника за инфективни болести и фебрилни состојби - Скопје
 • Иминузација при Здравствен дом Скопје
 • Брза помош Скопје
 • Брза помош Тетово
 • Ургентен центар Куманово
 • Брза помош Систина


Благодарници:

 • Дом на АРМ
 • Министерство за одбрана
 • СМУГС : Д-р Панче Караѓозов - Скопје
 • ОСТУ „Наце Буѓони“ - Куманово
 • ДМБУЦ „Илија Николовски - ЛУЈ“

Благодарница до Министерството за одбрана, Радмила Шекеринска - Заменичка на Претседателот на Владата и Министерка за одбрана


ПОФАЛНИЦИ ЗА НАЈХУМАНИТЕ И НАЈУСПЕШНИ СЕСТРИ ЗА 2018ТА:

 1. Татјана Ѓорговски - Клиника за ендокринологија, дијабетес и метаболички нарушувања - Скопје
 2. Наџие Фетаи - О. Б. Тетово
 3. Илија Милошевски - Дежурна служба З.Д. Скопје
 4. Џеват Салиу - О. Б. Гостивар
 5. Зорица Шојлевска - Општа болница „Борка Талески“ - Прилеп
 6. Ирена Нечевска - Аџибадем Систина
 7. Љора Литајковска - О. Б. Струмица
 8. Светлана Алтипармакова - Хоспис - Битола
 9. Виолета Димовска - Концесионер - Кичево
 10. Весна Јовановска - ГОБ 8ми Септември
 11. Хамиде Љатифи - Поликлиника Чаир – Детска и превентивна стоматологија
 12. Ленча Трипова - Ј.З.У. З.Д. Неготино
 13. Османоски Илјас - Завод за нефрологија – Струга
 14. Костовска Олгица - Ј.З.У. З.Д. Железничар - Скопје
 15. Владица Влаќевска - Ј.З.У. Институт по белодробни заболувања кај децата Козле - Скопје
 16. Трајановска Мирјана - О. Е. Карпош – З.Д. Скопје патронажа
 17. Бабаноска Иљка - Општа болница „Борка Талески“ Прилеп
 18. Георгиева Виолета - Ј.З.У. З.Д. Радовиш
 19. Димитровска Јулијана - Ј.З.У. З.Д. Гоце Делчев - Делчево
 20. Радман Веселинка - Св. Стефан - Охрид
 21. Станојевиќ Елица - З.Д. Скопје
 22. Нурхан Реџепи - Г.О.Б. 8-ми Септември
 23. Поповска Марковска Билјана - Плодност Битола
 24. Бехаре Азири Куртиши - Служба за Детска и превентивна стоматологија при Ј.З.У. З.Д. Тетово
 25. Таламаноска Лидија - О.Б. Охрид
 26. Радическа Гордана - Св. Еразмо - Охрид
 27. Љељохин Благородна - Ј.З.У. Институт за медицина на трудот – Скопје
 28. Јовановска Лилјана - Ј.З.У. С.П. Геронтолошки
 29. Јофка Чака - Институт за физикална медицина и рехабилитација Скопје - физикална Козле
 30. Урдаревиќ Зорица - Г.О.Б. 8-ми Септември Скопје
 31. Лазаревска Светлана - Специјална консултативна служба З.Д. Скопје
 32. Невена Насковиќ-Тодоровска - Ј.З.У. Специјална болница по гинекологија и акушерство Мајка Тереза Скопје
 33. Стефановска Јасминка - З.Д. Куманово
 34. Јанкуловска Наташа - Психијатриска Болница Демир Хисар
 35. Весна Саздовска Општа болница Куманово
 36. Стојкова Менка - Итна Помош Скопје
 37. Лила Георгиевска - Ј.З.У. Специјална болница по гинекологија и акушерство Мајка Тереза – Скопје

Пофалница за најхумана медицинска сестра Унијата и додели и на Јелена Михајлова Росо која всушност е и првата главна сестра на Клинички центар во Скопје.

 

“Еднаш медицинска сестра, секогаш медицинска сестра” беше слоганот со кој беа поздравени и почесните гости - медицинските сестри кои веќе ги користат своите пензионерски денови. Традиционално Унијата не ги заборави и посвети моменти токму на нив, на професионалноста и хуманоста која сеуште ја споделуваат со новите генерации.

Поврзани вести

Пребарување

Категории

Актуелно

Тагови

Архива на вести