Вести од месец Октомври, 2020

МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ ИЗОСТАВЕНИ ЗА НАГРАДАТА „13ТИ НОЕМВРИ“: РАЗОЧАРУВАЧКИ Е СЕ УШТЕ ДА СМЕ НЕВИДЛИВИ ЗА НАШАТА ЗЕМЈА

Ја прашуваме комисијата која за награда го одбрала тимот кој ја извршил првата трансплатација на срце каде се медицинските сестрите на списокот? Зарем тимот го сочинуваат само докторите? Инсистираме медицинските сестри да бидат достојно прикажани како што и заслужуваат.

Прочитај повеќе

2021 ПОВТОРНО ГОДИНА НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ

Со цел да им се одаде признание за неуморната борба на медицинските сестри во борбата против пандемијата предизвикана од корона вирусот, Д-р Ханс Хенри, регионалниот директор на Светската здравствена организација за Европа, го продолжи траењето на “Годината на медицинските сестри“ и во текот на наредната 2021ва.

Прочитај повеќе

СВЕТСКИ ДЕН НА МИЕЊЕ РАЦЕ

Честата и темелна хигиена на рацете е една од најефективните мерки за превенција од дијареја, од воспаленија на белите дробови, но и низа други инфекции кои можат да имаат и фатални последици.

Прочитај повеќе