Вести од Интервјуа

ПОВИК ЗА УЧЕСТВО НА ВТОРИОТ MEЃУНАРОДЕН КОНГРЕС

За да учествувате со тема на Конгресот, потребно е да ни испратите апстракт од истата до 250 зборови на нашата електронска адреса (aplikacija@zanas.mk) заедно со уредно пополнетата Апликација, најдоцна до 20ти јуни 2023 година.

Прочитај повеќе

ПРОМОЦИЈА НА „НЕПРЕДВИДЛИВИОТ ПРОТИВНИК“ ВО СКЛОП НА НЕДЕЛАТА НА СЕСТРИНСТВОТО

Таа беше во првите борбени редови за време на пандемијата предизвикана од ковид вирусот и поттикната од храброста и хуманоста која ја краси оваа професија реши да издаде дело во кое го опишува токму тој период.

Прочитај повеќе

СВЕЧЕНА АКАДЕМИЈА: 12 МАЈ 2023 | Дом на АРМ, Скопје

Почитувани членови, соработници и добронамерници... Ве покануваме да бидете дел од Свечената академија, која во чест на Меѓународната недела на сестринската професија.

Прочитај повеќе

Гордана Бешлиовска: Здравствениот систем пред пензија

Во вчерашното интервју за ТВ Алфа сестра Гордана Бешлиовска, претседател на Унијата на ЗМСТАС предводена од здружението „ЗА НАС“ зборува за македонското здравство кое оди во пензија. Системот веќе се соочува со недостаток на кадар, проблем кој само ќе се влошува со целокупниот здравствен систем.

Прочитај повеќе

ВТОРО СОБРАНИЕ НА БАМС: Избрани и надополнети раководни тела од нашето здружение

Почитувани членови ве известуваме дека нашето здружение ,,ЗМСТАС-ЗА НАС" после официјалното зачленување во Меѓународната асоцијација ,,БАМС“ од 21ви до 23ти Април 2023г. учествуваше на второто Собрание на Асоцијацијата кое се одржна на Златибор во Р.Србија.

Прочитај повеќе

Министерство за образование: По реакцијата на ЗМСТАС - ЗА НАС профилот на гинеколошка медицинска сестра (акушерка) ќе се изучува и на Македонски јазик

Во текот на минатата недела Здружението ЗМСТАС „ЗА НАС" реагираше на претстојните конкурси за уписи во средните медицински училишта поради немање на паралелка за профилот гинеколошка медицинска сестра (акушерск) на Македонски наставен јазик.

Прочитај повеќе

СЕ ОДРЖА ПРВИОТ СТРУЧЕН СИМПОЗИУМ НА ДРУШТВОТО НА СЕСТРИ - ИНСТРУМЕНТАРКИ ВО НАШАТА ЗЕМЈА

Почитувани членови ве известуваме дека во текот на вчерашниот ден се одржа Првиот Симпозиум на Друштвото на медицински сестри - инструментарки при Здружението „ЗА НАС“.

Прочитај повеќе

МНОГУМИНА НЕ ЈА РАЗБИРААТ ШИРИНАТА, УЛОГАТА И ОДГОВОРНОСТА НА МЕДИЦИНСКАТА СЕСТРА

Таа вели дека кога сте медицинска сестра пред сѐ треба да се прифати одговорноста на таа професија, да бидете доверлива и хумана личност. Со секојдневното одење на работа знаете дека секој ден е борба за нечиј живот. Нејзиниот работен ден започнува токму така, со предизвик и желба да се помогне.

Прочитај повеќе

НИЕ СМЕ ПРВОТО ЛИЦЕ КОЕ ГО ГЛЕДААТ БОЛНИТЕ ОД УТРО ДО ВЕЧЕР И ПОТРЕБЕН Е ПОГОЛЕМ БРОЈ НА ИСКЛУЧИТЕЛНИ И ПОСВЕТЕНИ ПРОФЕСИОНАЛЦИ КОИ ЌЕ ГО НАМАЛАТ СОГОРУВАЊЕТО НА РАБОТНОТО МЕСТО

Работата во ваква пандемија бара исклучителни и посветени професионалци, вљубеници во медицината, со голема желба да се помогне на луѓето, но за жал многу голем процент од истите се заминати во земјите каде сестринството се вреднува, секако и финансиски освен морално, за разлика од овде.

Прочитај повеќе

РАБОТНИОТ ДЕН ВО КОВИД ЦЕНТАРОТ НИКОГАШ НЕ ЗАВРШУВА

Иако Ана е пожртвувана медицинска сестра која секојдневно се соочува со огромен ризик за својот живот, но и животот на своите најблиски, до овој момент не била тестирана ниту еднаш.

Прочитај повеќе