Вести од месец Јуни, 2021

УНИЈАТА ПОТТИКНА ПОЗИТИВЕН ИСЧЕКОР ВО ОДНОС НА СОСТОЈБАТА НА МЕД.СЕСТРИ СО ВИСОКО ОБРАЗОВАНИЕ, НО ПРИОРИТЕТ СЕ МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ СО СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ

Унијата на ЗМСТАС предводена од здружението на медициснки сестри, техничари, акушерки и стоматолошки сестри „ЗА НАС“ известува дека по низа преговори успеа делумно да го оствари барањето на медицинските сестри на кои не им беше признаено високото образование.

Прочитај повеќе

МНОГУМИНА НЕ ЈА РАЗБИРААТ ШИРИНАТА, УЛОГАТА И ОДГОВОРНОСТА НА МЕДИЦИНСКАТА СЕСТРА

Таа вели дека кога сте медицинска сестра пред сѐ треба да се прифати одговорноста на таа професија, да бидете доверлива и хумана личност. Со секојдневното одење на работа знаете дека секој ден е борба за нечиј живот. Нејзиниот работен ден започнува токму така, со предизвик и желба да се помогне.

Прочитај повеќе

БЕШЛИОВСКА СО АПЕЛ ДО СЕСТРИНСТВОТО

Капка вода кога ќе капне на вжештено железо испарува, на цвет се претвора во монистра, а на школка во бисер. Така е и со луѓето, со што ќе се здружат тоа и стануваат и затоа: не може никогаш да биде нормално сестрите да бидат едни против други!

Прочитај повеќе