ДЕНЕС: ПРВ СИМПОЗИУМ НА ДРУШТВО НА ОФТАЛМОЛОШКИ СЕСТРИ

Почитувани членови ве потсетуваме дека денес со почеток од 14 часот ќе се одржи првиот симпозиум на Друштвото на офталмолошки сестри.

Настанот ќе се одржи во хотел „Континентал“ - Скопје.


ПРОГРАМА
 

ОТВOРАЊЕ НА НАСТАНОТ
ПОЗДРАВНИ ГОВОРИ
  
ПРЕЗЕНТАЦИИ
 
МОДЕРАТОРИ:
ДМСT Оливера Калошева / ДМСT Емилија Наумовска / ДМСT Наташа Павлоска
 
Теми:
1.’’Подготовка на пациент за офталмолошки оперативен зафат,,
ДМСT Емилија Илиевска – Систина Офталмологија
 
2.”Креирање на квалитетни сестрински офталмолошки вештини  со континуирана едукација,,
Ученици од СМУГС Др. Панче Караѓозов - Скопје: Мелани Арсова и Јована Бадарова,  ментор ДМСТ Сунчица Ивановска-стручен наставник
 
3.’’Инфантилни хемангиоми-клинички карактеристики и тераписки пристап,,
Доц. д-р Александра Јовановска – ЈЗУ Универзитетска клиника за детски болести
 
4.’’Минимална инвазивна хирургија на глауком  и предизвикот при асистирање на медицинската сестра,,
МСТ инструментарка Мариа Палифрова  ЈЗУ Универзитетска клиника за очни болести
 
5.’’Функционална амблиопија кај деца со страбизам,,
м-р Силвана Блажеска Дефектолог ЈЗУ Универзитетска клиника за очни болести
 
6.’’Улога на медицинската сестра  во корнеална рефрактивна хирургија – LASIK и PRK,,
МСT Никола Петрески – Систина Офталaмологија
 
7.’’Современ третман на макуларна дегенерација - Примена и значење на Aнти-VEGFтерапија
ДМСT Весна Ѓаковска, МСT Александра Стојковска ЈЗУ Универзитетска клиника за очни болести
 
8.’’Оптичка кохерентна томографија и ангиографија,,
МСT Сања Андоновиќ – ЈЗУ Универзитетска клиника за очни болести
 

Пребарување

Категории

Актуелно

СЕ ОДРЖА 17-ОТ КОНГРЕС НА ХРВАТСКОТО ЗДРУЖЕНИЕ HDMSARIST
18.5.2024
Почитувани, изминатата недела, во периодот од 16 – 19 мај, се одржа 17от Меѓународен конгрес на хрватското здружение на медицински сестри за анестезија, реанимација, интензивна нега и трансфузија (HDMSARIT) на тема „Партнерство за сигурност на пациентите“.
Види детали

Тагови

Архива на вести