ЗАВРШИ И ПОСЛЕДНАТА ТРИБИНА ЗА ЗАКОНОТ ЗА СЕСТРИНСКА ДЕЈНОСТ ВО СТРУМИЦА

Почитувани членови, со задоволство ве известуваме дека минатата недела, на 16.02.2024 год. (петок) се одржа и последната, четврта трибина на тема „ОТВОРЕНО СО СЕСТРИНСТВОТО ЗА СЕСТРИНСКАТА ДЕЈНОСТ“  која Унијата на ЗМСТАС предводена од Здружението на медицински сестри, техничари, акушерки и стоматолошки сестри „ЗА НАС“ ја иницираше со цел јавна расправа околу Законот за сестринска дејност.

 
„По успешната обиколка во Битола, Скопје и Тетово, и трибината во Струмица заврши како многу успешна, со голема посетеност, голем интерес и плодни дискусии со сестринството од целиот источен регион во нашата земја. На настанот присуствуваа сестри од сите здравствени институции од Струмица, Радовиш, Штип, но и од Скопје и околните градови... како и студенти од Високата медицинска школа во Штип и од средните стручни и медицински училишта.“ - изјавија од извршниот одбор на здружението.


Како дел од официјалните панелисти и поддржувачи на оваа платформа и овој пат со нас беа д-р Злате Мехмедовиќ, Национален координатор за реформи во примарната здравствена заштита, м-р Соња Славковиќ од Министерството за образование, м-р Гордана Бешлиовска, Претседател на Унија на ЗМСТАС и ЗМСТАС „ЗА НАС“ и учесниците во работните групи за изготвување на Законот за сестринска дејност: м-р Јулијана Маџовска, Претседател на Друштвото за историјатот на сестринската професија при ЗМСТАС „ЗА НАС“, Ирена Нечевска, дип. мед. тех., Координатор на Унија на ЗМСТАС и Претседател на ЗМСТА „Славјанка Влахчева“ при Унијата на ЗМСТАС, м-р Данче Сердарска, Член на извршниот одбор при ЗМСТАС „ЗА НАС“ и Ленче Донева, дип. мед. тех., Член на извршниот одбор при ЗМСТАС „ЗА НАС“.


Специјални гости - панелисти на настанот беа д-р Катарина Кузмановска, Директор на ОБ Струмица, Проф. Д-р Мухамед Таири, Факултет за мед.науки - Тетово, Проф. Д-р Ветон Адеми, Факултет за мед.науки - Тетово и професори од Високата Медицинска Школа во Штип.И овој пат искажуваме голема благодарност до Каролина Петковска, голем хуманист, наш долгогодишен соработник и водител на овие трибини, Илија Милошевски, дип.мед.тех., Член на Извршниот одбор на ЗМСТАС „ЗА НАС“ за беспрекорната техничка поддршка, како и до нашите долгогодишни соработници „ЛАДНА“ за поддршката на сите јавни настани.


Пребарување

Категории

Актуелно

СЕ ОДРЖА МЕЃУНАРОДНИОТ КОНГРЕС НА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ВО ОРГАНИЗАЦИЈА НА ЗДРУЖЕНИЕТО „ЕСКУЛАП“ ОД РЕПУБЛИКА СРБИЈА
22.4.2024
Изминатиов викенд, во Златибор, се одржа Меѓународниот конгрес на медицински сестри во организација на Здружението на здравствени работници и соработници „ЕСКУЛАП“ од Република Србија, на тема „Подајте раце да победи животот“.
Види детали

Тагови

Архива на вести