КОНЕЧНО ЧЕКОР НАПРЕД, НО МОРА ДА СЕ СТАВИ И ВО ЗАКОНСКА РАМКА: СТАВЕНИ ВО МИРУВАЊЕ ВОНРЕДНИТЕ ШКОЛУВАЊА ЗА ЗДРАВСТВЕНИТЕ СТРУКТУРИ

Медицинските сестри и лаборанти повеќе нема вонредно да го завршуваат образованието. Ресорното министерство достави допис за привремено мирување на средните вонредни школувања за здравствените структури: 

„Овој чекор го баравме многу одамна и бараме да биде ставен во законска рамка со што ќе се реши проблемот на хиперпродукција. Важно е кадарот кој ќе произлезе од овие институции да биде квалификуван, а тоа ќе се постигне само со сериозни образовни програми, бидејќи од курсистичко дошколување пропаѓаат цели здравствени системи.

Унијата веќе е во консултација со останатите меѓународни здруженија од регионот и ќе продолжиме да вршиме притисок за конечно укинување на преквалификацијата на несоодветни струки.“ - изјави сестра Горданка Бешлиовска, претседателката на Унијата на ЗМСТАС предводена од ЗМСТАС - ЗА НАС.