СТОМАТОЛОШКИОТ ФАКУЛТЕТ СО АПСОЛУТНА ПОДДРШКА КОН УНИЈАТА НА ЗМСТАС: “Ќе сториме се што е во наша моќ да ја вратиме програмата за образование на стоматолошките сестри“

Почитувани, во текот на вчерашниот ден, во просториите на Стоматолошкиот факултет се одржа работен состанок на деканот на факултетот, проф. д-р Ќиро Ивановски и Претседателот на Унијата на ЗМСТАС и ЗМСТАС „ЗА НАС“, м-р Гордана Бешлиоска и нејзините соработници како и раководителот на центарот за кариера на Стоматолошкиот факултет, проф.д-р Кристина Митиќ.

На состанокот се дискутираше за досегашната успешна соработка помеѓу здружението и Стоматолошкиот факултет – Скопје во состав на Универзитетот ,,Св. Кирил и Методиј’’ во Скопје.
Акцентот беше ставен на стоматолошките сестри, нивниот статус и нивната препознаеност во здравствениот систем на нашата држава. Констатирано беше дека овој здравствен кадар е дефицитарен, бидејќи со години во средните медицински училишта нема наставни програми за образување на стоматолошки сестри.
 
Од страна на претседателката г-ѓа Бешлиоска беше поздравена активноста на Центарот за кариера на Стоматолошкиот факултет – Скопје за континуираната едукација на стручните стоматолшки сестри-орални хигенолози, а деканот проф. д-р Ивановски ги подржа активностите кои ги презема здружението ,,За нас”. Беа договорени идните заеднички активности, помеѓу Здружението и Факултетот.