УНИЈАТА ЈА ПОДДРЖУВА ИНИЦИЈАТИВАТА НА “ХРАБРО СРЦЕ“: ТРАНСПЛАТАЦИЈАТА НЕ ТРЕБА ДА БИДЕ ТАБУ ТЕМА ТУКУ ЧИН НА ЧОВЕКОЉУБИЕ

Унијата на ЗМСТАС предводена од здружението на медицински сестри, техничари, акушерки и стоматолошки сестри “ЗА НАС“ ја поддржува иницијативата на здружението „ХРАБРО СРЦЕ“ чија цел е трансплантацијата да не е табу тема, туку чин на човекољубие.
 

 
Умираат чекајќи ја нашата солидарност

Животот им виси на конец на 140 наши сограѓани коишто чекаат трансплантација на органи. Некои од нив можат да го загубат животот во чекање бидејќи во Македонија има недостиг од донори. Главна причина за овој проблем е неразвиена свест кај населението дека со дарување органи може да се спаси нечиј живот. Процесот на трансплантација го отежнува и несоодветната регулатива.

Целосното истражување од страна на Институтот за комуникациски студии можете да го проследите на следниов линк:
„Умираат чекајќи ја нашата солидарност“.

Пребарување

Категории

Актуелно

ПРВ МЕЃУНАРОДЕН КОНГРЕС ВО ОРГАНИЗАЦИЈА НА КОСОВСКАТА КОМОРА НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ, АКУШЕРКИ И ДРУГИ ЗДРАВСТВЕНИ РАБОТНИЦИ
09.4.2021
Конгресот ќе се организира на 06 - 07 мај 2021 година, во Приштина. Настанот е организиран во соработка со Комори, Универзитети и Здруженија на медицински сестри од Албанија, Северна Македонија, Словенија, Хрватска, Турција и е финансиски поддржан од Фондот за Западен Балкан-WBF.
Види детали

Тагови

Архива на вести