2020ТА Е ГОДИНА НА СЕСТРИНСТВОТО

Почитувани членови, најнапред би сакале да ви ги честитаме новогодишните празници и да ви посакаме многу успеси на секое поле. Нека оваа година биде наша година во исполнување на сите поставени цели и достоинствено подигнување на стандардите на сестринската професија.

Имено, за прв пат во историјата, светот ќе се обедини во одбележување на придобивките што медицинските сестри ги носат на здравјето на глобалното население. Светската здравствена организација (СЗО) ја прогласи 2020 година за Година на сестринството, во чест на 200та годишницата од раѓањето на Флоренс Најтингејл.

Претседателот на Меѓународниот совет на медицински сестри (ИЦН), Анет Кенеди изјави: „20-те милиони медицински сестри ширум светот ќе бидат воодушевени кога ќе ја видат својата професија препознаена на овој начин. Флоренс Најтингејл ја користеше својата ламба за осветлување на местата каде работеа медицинските сестри, а јас се надевам дека назначувањето на 2020 година како Меѓународна година на медицинска сестра и акушерка ќе ни обезбеди нова, 20-20 визија за тоа што е медицинската сестра во модерната ера, и како медицинските сестри можат да го осветлат патот до универзално здравствено покритие и здравствена заштита за сите. "

СЗО работи со партнери како што се, Меѓународната конфедерација на акушерки (МКМ), Меѓународниот совет на медицински сестри (ИЦН), Медицинска сестра и Фондот за население на Обединетите нации (УНФПА).

Нивната цел за овој едногодишен глобален фокус на медицински сестри и акушерки е да се прослават придонесите на здравствените работници, со посебен фокус на медицинските сестри и акушерки, во подобрување на здравјето на глобално ниво. Признајте, ценете и адресирајте ги предизвикувачките услови со кои се соочуваат медицински сестри и акушерки, додека пружаат грижа каде што им е најпотребно.

„СЗО обезбеди единствена можност и за земјите да покажат колку многу ги ценат нивните медицински сестри и акушерки и да покажат што можат повеќе медицински сестри и акушерки да постигнат ако им се даде поддршка на направи така." - изјави Лорд Најџел Крип, копретседател на кампањата за медицински сестри.


ЗМСТАС - ЗА НАС

 

Пребарување

Категории

Актуелно

БЕШЛИОВСКА: МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ БОГ ГИ СТВОРИЛ ДА БИДАТ СИЛНИ ВО ТЕШКИ ВРЕМИЊА
14.1.2021
Возовите одат и доаѓаат, но луѓето во нив не се исти. Уште една медицинска сестра, наша колешка, пријателка, другарка, пример за помладите и учител на професијата, го даде својот живот за професионалноста и многу ќе недостасува.
Види детали

Тагови

Архива на вести