21ви Март: Светски ден на лицата со Даунов синдром

Светскиот ден на лицата со Даунов синдром традиционално се одбележува на 21 март. Годинава овој ден е фокусиран на пристапот заснован на човековите права кон попреченоста – право да се третираат праведно, да имаат исти можности и слобода да направат сопствен избор.
 

Децата со Даунов синдром треба да имаат редовни контроли кај нивниот педијатар или семеен лекар, бидејќи овие лица имаат поголема веројатност да развијат одредени заболувања од општата популација.  Носете ги на редовни контроли за слух, вид и општото здравје. Охрабрете ги да бидат физички поактивни.


За овие лица се препорачува да посетуваат:
• логопед – за помош при зборување;
• физиотерапевт – за помош при одење, доколку имаат намален мускулен тонус;
• оптометрист и/или специјалист за слух – за помош со видот и слухот;


Разговарајте со вашиот семеен лекар или педијатар за да дознаете како вашето дете може да ги добие овие услуги.

Пребарување

Категории

Актуелно

СЕ ОДРЖА 17-ОТ КОНГРЕС НА ХРВАТСКОТО ЗДРУЖЕНИЕ HDMSARIST
18.5.2024
Почитувани, изминатата недела, во периодот од 16 – 19 мај, се одржа 17от Меѓународен конгрес на хрватското здружение на медицински сестри за анестезија, реанимација, интензивна нега и трансфузија (HDMSARIT) на тема „Партнерство за сигурност на пациентите“.
Види детали

Тагови

Архива на вести