СТРАТЕГИИ И ЦЕЛИ НА БАМС ЗА 2023

Со потпишувањето на меморандумот за полноправно членство на Балканската Асоцијација на Медицински Сестри, Унијата на ЗМСТАС предводена од ЗМСТАС - ЗА НАС ги усогласи своите стратегии и цели за 2023 година заедно со останатите земји од регионот.

Прочитај повеќе

ЗМСТАС - ЗА НАС СТАНА ОФИЦИЈАЛЕН ЧЛЕН НА БАЛКАНСКАТА АСОЦИЈАЦИЈА НА МЕДИЦИСКИ СЕСТРИ (ВТОРА КОНФЕРЕНЦИЈА НА БАМС)

Во владата на Р.Српска со интонирање на Македонската химна и во присуство на претставниците од ресорните министерства на БиХ, Р.Српска, Р.Србија, Словенија и Р.С.Македонија, ЗМСТАС-ЗА НАС потпиша меморандум со што стана полноправен член на БАМС.

Прочитај повеќе

КОНЕЧНО ЧЕКОР НАПРЕД, НО МОРА ДА СЕ СТАВИ И ВО ЗАКОНСКА РАМКА: СТАВЕНИ ВО МИРУВАЊЕ ВОНРЕДНИТЕ ШКОЛУВАЊА ЗА ЗДРАВСТВЕНИТЕ СТРУКТУРИ

„Овој чекор го баравме многу одамна и бараме да биде ставен во законска рамка со што ќе се реши проблемот на хиперпродукција. Важно е кадарот кој ќе произлезе од овие институции да биде квалификуван, а тоа ќе се постигне само со сериозни образовни програми, бидејќи од куристичко школување пропаѓаат цели здравствени системи.“

Прочитај повеќе