ДОГОВОРЕН РАБОТЕН СОСТАНОК СО МИНИСТЕРОТ БЕКИМ САЛИ

Почитувани членови, по денешната средба на претставниците од Унијата на ЗМСТАС предводена од здружението „За нас“, претставниците на другите здруженија од различните категории на здравствени работници и претставниците на самостојниот синдикат за здравство, фармација и социјална заштита, а на тема изнаоѓање конкретно и долготрајно решение за покачување на коефициентите на здравствените работници со средна стручна спрема, имплементирање на анекс договорот од јули 2021 година за признавање на високото образование на здравствените работници и прогресивна систематизација за здравствените работници кои завршуваат специјализација, ве известуваме дека е договорен работен состанок со министерот за здравство Беким Сали, кој ќе се одржи следната недела во понеделник.
Унијата на ЗМСТАС како иницијатор и медијатор на овие преговори исклучително се залага за донесување генерално решение за овие проблематики кои се провлекуваат изминативе години наспроти досегашните времени и импровизирани решенија.

„Драго ни е што оваа иницијатива е препознаена и од останатите здравствени работници, па покрај медицинските сестри, техничарите, акушерките и стоматолошките сестри како дел од Унијата, ни се приклучија и сојузите на лаборанти и физиотерапевти со што станува јасно дека овие чекори се и повеќе од потребни бидејќи вреднувањето на трудот на здравствените работници долго време е оставен на маргините во нашето општество.
На денешниот состанок се дискутираше за покачувањето на коефициентите на здравствените работници со средна стручна спрема и за имплементирање на веќе постигнатите договори.
Работниот состанок во понеделник ќе биде нов чекор, каде се надеваме дека со помошта на министерот за здравство ќе ги оствариме нашите очекувања, а тој со своите ингеренции ќе делува онаму каде што е најпотребно, особено во прогресивната систематизација која мора да биде во чекор со произведувањето на нови кадри со високо образование.” – велат од Унијата.
Во недостиг на правен субјект, којшто сите ние како различни категории на здравствени работници е потребно да ги имаме во засебни комори, Унијата е таа која единствено репрезентативно ги обединува здравствените работници, но и активно алармира и бара решенија за пропустите со кои секојдневно се соочуваме како производ од непостоењето на соодветен закон.